Populärteknik

Vart tog ABBs själ vägen?

Det började egentligen 1881. Det var då fransmannen Marcel Deprez föreslog att man skulle kunna överföra energi över långa avstånd med elektricitet. Året därpå företogs den första demonstrationen. Från ett vattenfall vid Miesbach i Bayern överfördes elektrisk kraft till en maskinutställning i München – över ett avstånd av 57 kilometer.

Ett monument över den svenska elektroindustrins storhetstid. Större bild: Klicka här! Strömmen leddes i en för ändamålet inhyrd telegrafledning, och användes för att driva pumparna till ett konstgjort vattenfall på utställningen. Syftet var att visa elektricitetens framtidsmöjligheter. Visserligen kom bara ungefär 0,4 av de 1,5 producerade hästkrafterna fram till München, men ändå. Med bättre utrustning skulle säkert överföringsförlusterna på 70 procent kunna minskas.

Asea Men 1881 var också det år då den 26-årige svenske ingenjören Jonas Wenström från Hällefors konstruerade en genial ny dynamotyp som han senare vidareutvecklade till ett helt strömsystem, trefassystemet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här