Värsta infraljudbangen från ryska meteoren

2013-02-20 15:24  
Så visades meteorens explosioner den 15 februari grafiskt Foto: CTBTO

När meteoren gick in mot Ryssland den 15 februari orsakades den högsta detekterade infraljudbangen någonsin i kärnsprängningsnätverket CTBTOs sensorer.

Den internationella organisationen CTBTO har till uppgift att övervaka att provstoppsavtalet för kärnvapen följs. Med 45 stationer runt om på jorden mäter man infraljud som orsakas av kärnvapensprängningar. Data skickas sedan direkt till högkvarteret i Wien. Det är en av de mätmetoder som används för kärnvapenprovövervakning.

Fredagen den 15 februari kunde 17 av de 45 mätstationerna detektera infraljud, med frekvens lägre än 10 Hz och ohörbara för det mänskliga örat. Noteringen börjar kl 03:22 GMT. Forskarna såg genast att något speciellt höll på att hända. Ljudbangen blev också större än det tidigare rekordet, då en meteor exploderade över Sulawesi i Indonesien 2009.

Enligt forskarna är det lätt att identifiera explosionen från en meteor eftersom de explosioner som inträffar kommer från ett rörligt föremål, till skillnad från exempelvis underjordiska kärnvapenprov.

Meteorforskare kommer under de närmaste åren att använda infraljudsdata från CTBTO för att få bättre kännedom om fenomenet och lära mer om vilken bana föremålet gick in med, samt hur mycket energi som frigjordes och hur meteoren bröts sönder.

Lyssna på ljudet ljudet här, bearbetat så att det blir hörbart.

Se video om CTBOs verksamhet här

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/GVWOA5pZG6o?list=PLF85FBD7DB54DD0B1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Mer om: Meteorit Asteroid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer