Varning för elektrolytisk silverputs

2005-04-12 23:00  
Tyvärr har det varit dåligt med svar på våra teknikfrågor på sistone, så i detta nummer får vi nöja oss med en uppföljning av en tidigare fråga:

Elektrolytisk silverputs räcker inte.
! I Ny Teknik 4/2005 beskrevs galvanisk silverputs med aluminium och elektrolyt . Svararna glömde dock att påpeka att detta ej bör användas till ornamenterat silver där oxideringen skall finnas kvar i ornamenten, eller till nysilver där undermetallen är framnött.

Metoden ger ej den finaste glansen om man inte putsar på vanligt sätt efteråt. Prova tandkräm (utan slipmedel), gärna med tillsats av ketchup, som putsmedel. Slutligen skall man diska i varmt vatten, 40-50 °C + diskmedel.

Marianne Falk

Nya frågor från läsarnahandlar om räkskal och hur man hur man får ner kraften från ett vindkraftverks turbin till marken:

? Räkor (läs räkskal) som läggs i soppåsen luktar illa redan dagen därpå, och förpassas därför ut ur huset bums. Räkorna i räkosttuben påstås däremot klara sig ett helt år i rumstemperatur, och det utan annat krav än oöppnad förpackning (jag har dock inte vågat prova).

Hur är detta möjligt?

Kjell Jarl

? Att bygga vindkraftverk på sådant sätt att gondolen uppe i tornet endast innehåller en vinkelväxel, en vertikal axel överför kraften ner till en generatordel, placerad i marknivå, kan ett sådant utförande vara driftsmässigt och ekonomiskt försvarbart?

S Lundström

? För att bedöma om kroppen har övervikt, normalvikt eller underviktanvänds Body Mass Index, BMI. Detdefinieras som kroppsvikt/kroppslängd2, med dimensionen kg/m2. Men volymen, och därmed vikten, växer ju med längden i kubik. Varför definieras BMI då inte som kroppsvikt/kroppslängd3 med dimensionen kg/m3 ?

Thorsten Schütte

Svar och nya frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer