Värmetålig rymdfarkost klarar skaktest

2012-04-19 13:13  

2000 skakningar i sekunden klarade rymdfarkosten Shefex II i ett test inför sommarens prov med en ny form för värmeskydd vid återinträde i atmosfären.

Tyska rymdforskningsorganet DLR experimenterar med nya former på rymdfarkoster som ska återanvändas, och därför måste ha värmesköld. I stället för den traditionellt runda formen testar man kantiga former.

Fördelen med kantiga former är att det är enklare att applicera värmeskyddet på ytorna. Dessutom förbättras de aerodynamiska egenskaperna, menar projektledaren Hendrik Weihs.

Inför sommarens testuppskjutning från den norska ön Andoya har Shefex II (Sharp Edge Flight Experiment) dels testats på skakbord och klarat 2000 skakningar per sekund, dels roterats två varv i sekunden, för att simulera påfrestningarna vid start. Testerna har just avslutats och farkosten klarade prövningarna.

Vid uppskjutningen i sommar färdas Shefex II till höjden 250 km för att sedan vända tillbaka och då under 45 sekunder i en hastighet av 11 Mach på mellan 100 och 20 km höjd värmas upp till omkring 2000 °C vid återinträdet i atmosfären.

Olika värmeskydd ska testas på farkosten som utrustas med sensorer för tryck och temperatur samt kameror.

Målet är att år 2020 ha den återanvändbara rymdfarkosten Rex-Free-Flyer klar för flygningar i tyngdlöshet som varar flera dagar. Ombord ska det bli möjligt att genomföra vetenskapliga experiment i tyngdlöshet och sedan landa rymdfarkosten på ett vanligt flygfält.

Håkan Abrahamson

Mer om: DLR Rymdfarkost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer