Värmesköld av rymdstoft spar vikt

2012-09-17 14:12  
Värmesköld tillverkad av regolit. Foto: Nasa

Slopa värmeskölden på rymdfarkosten som lämnar jorden och bygg den i stället av rymdstoft före landningen. Rymdkeramen ska testas denna vecka.

Tanken att använda det lösa material som finns på ytan av månar, planeter och asteroider för att bygga värmesköldar väcktes av Nasaforskaren Michael Hogue för ett år sedan.

Idén om att använda stoftet, med samlingsnamnet regolit, som byggmaterial på exempelvis planeten Mars har funnits länge. Michael Hogue tog idén ett steg längre och tänkte att kan man göra tegel som byggmaterial av regolit borde man kunna göra en värmesköld för farkoster som går in i atmosfären.

Genom att slopa värmeskölden vid start från jorden skulle det vara möjligt att spara bränsle. Hämtas regolit från asteroider eller månar med liten dragningskraft finns det en fördel att tillverka värmeskölden i rymden.

Små tegelbitar har tillverkats i laboratorieskala av material som finns på jorden men som liknar dem som finns på exempelvis månen eller Mars.

Den här veckan ska några domeformade regolittegelbitar testas i en plasmaström vid Nasa Ames research Center i Kalifornien. Miljön väntas motsvara den som regolitvärmeskydd utsätts för vid återinträdet i atmosfären på jorden.

Nästa steg är att testa en bit regolitskydd på någon av de fraktfarkoster som återvänder till jorden från rymdstationen ISS.

Michael Hogue påpekar att regolitvärmeskydd tillverkade i rymden har mycket långt kvar till realisering. Men han tycker själv att han har svängt från "dold skepticism till hoppfull entusiasm" inför idén. Viktbesparingen är så pass stor att man bara inte kan strunta i att undersöka möjligheterna att genomföra projektet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer