Värmeljus alternativ till elpanna?

2004-11-23 23:00  

Veckans teknikfråga: Hur många levande ljus behövs för att värma upp en villa? Ny Tekniks läsare ger svar.

Lönsam som villapanna?
? Nu när vintern närmar sig med stormsteg ställer jag mig frågan om man inte kunde stänga av värmepannan och bara använda levande ljus som uppvärmning?

En eluppvärmd normalvilla gör av med cirka 100 kWh per dag (egen uppskattning). Hur många levande ljus skulle behövas för att ersätta detta? Ett blockljus från Ikea som brinner i knappa fyra dagar kostar 25 kronor.

Jimmie Brohlin

Självklart har Ny Tekniks läsare rediga svar på detta:
 
! Jo det är klart man kan värma ett hus med stearinljus men det är vare sig lönande eller praktiskt.

Ett ljus värmer cirka 100 W. Om huset kräver 100 kWh per dygn så blir det 40 stearinljus kontinuerligt.

Även om ljusen kan brinna 4 dygn så ger det ändå en förbrukning av 10 ljus per dygn, det vill säga 250 kronor. Elförbrukningen stannar vid cirka 60 kr per dygn.

Glöm sedan inte olägenheten att ha det ljust i rummen hela nätterna plus brandrisken. Och all energi och tid som krävs för att behöva åka till Ikea ständigt och jämt.

En annan möjlighet till uppvärmning är att bjuda hem 40 gäster att bo i huset. En människa värmer ungefär som ett stearinljus, men det kommer bli dyrt med mathållningen.

Lars Hansén
Norrtälje

! Visst går det att värma huset med stearinljus ! Ett vanligt ljus lämnar ungefär 100 W i effekt. Om ljuset i exemplet brinner i 4 dygn (cirka 100 timmar) har det avgett 10 kWh. Det blir dock inte speciellt ekonomiskt om kostnaden är 25 kronor för blockljuset (2:50 per kWh).

Ett billigare alternativ är då att köpa Ikeas värmeljus (100 st för 24:90). Ett sådant ljus brinner i 4 timmar. Totalt avgiven energi för hela förpackningen värmeljus blir:

100 ljus · 4 h · 0,1 kW = 40 kWh. Det ger en fjärdedel av kostnaden för blockljusen, 62 öre per kWh.

Eftersom elpriset för närvarande ligger kring 90 öre per kWh (med alla pålagor inräknade), så blir det alltså billigare med värmeljus.

Ett litet problem är dock att normalvillan kräver ungefär 6 kW i effekt vid kall väderlek (-20 °C). Då får man alltså ha 60 värmeljus igång samtidigt, vilka alla skall bytas ut var fjärde timme.

Jag kör värmepump i stället, det är bekvämare!

Pär Andersson

Nästa fråga har också med värme att göra, fast tvärtom:

? Drar ett tomt kylskåp mer energi än ett fullt? Frågan är inte så självklar, visade det sig på jobbet.

Martin Rokka
Brännö

Svar och nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer