Värmekameran avslöjar cykelfuskare

2016-04-18 10:31  
Bilder från en värmekamera tyder på att det finns en dold elmotor i tävlingscykeln. Foto: Francetv Sport Foto: Francetv Sport

Bilder från värmekameror som filmat professionella cykellopp tyder på att flera tävlande monterat dolda elmotorer i sina cyklar.

I januari avslöjades det första officiella fallet av ”mekanisk doping” vid en cykeltävling i Belgien. En av de tävlande hade monterat in en elmotor och batterier i sin cykel.

Efter det har den internationella cykelunionen UCI börjat undersöka cyklar inför stora tävlingar. Men hittills har inget fuskförsök avslöjats, skriver Fittish.

Nu har emellertid den italienska tidningen Corriere della Sera och franska tv-stationen Televisions Stade 2 i ett gemensamt projekt visat tecken på att sju proffscyklister använt cyklar med dolda elmotorer och batterier. Vid två tävlingar i Italien använde fotograferna värmekameror som maskerats till vanliga videokameror. I reportaget som finns på Youtube sägs att deras bevis på fusk inte är 100-procentiga men en inkallad expert på värmekameror bekräftar att filmbilderna ser mycket misstänkta ut.

Jan Melin

Mer om: Cykel Elcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer