Värmekameran avslöjar bankomatkoden

2011-08-23 10:14  
Värmekameran visar att koden som knappats in är 1-4-8-5. Foto: UC San Diego

Nu kan skurkar i efterhand läsa av koden som matats in i en bankomat. En värmekamera avslöjar knapptryckningarna.

Med dolda videokameror kan bedragare filma när du trycker in den hemliga bankomatkoden. Men då måste kameran i förväg placeras på ett ställe där den inte avslöjas.

Nu har forskare visat att knapptryckningarna kan fotograferas i efterhand. Med en värmekamera.

När fingrarna trycks mot knapparna värms de upp av kroppstemperaturen vilket kan detekteras av en känslig värmekamera. Den visar temperaturen på respektive knapp med olika färger. Då knapparnas temperatur avklingar med tiden är det även möjligt att avgöra i vilken ordning siffrorna matats in.

Forskarna som är verksamma vid University of California i San Diego har konstaterat att fotograferingen kan göras upp till 45 sekunder efter knapparna tryckts in. Då är träffsäkerheten att avslöja rätt kod 60 procent. Om fotograferingen görs efter tio sekunder ökar den till 80 procent, enligt Wired.

Men det fungerar bara när knapparna är av plast. Är de av metall klarar värmekameran inte av att detektera värmeskillnaderna.

I forskarnas egen rapport sägs att metoden även kan användas för att komma åt koder för inpassering genom dörrar och grindar.

Jan Melin

Mer om: Värmekamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer