Värmekamera för Android

2014-03-25 14:52  
Värmetillsatsen, med utbytbara objektiv, som monteras på mobilen kan både användas för att visa temperaturer och som nattkamera med gråskalebilder. Foto: Opgal

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>Med en tillsats förvandlas en Androidmobil till en värmekamera som kan se i mörker.

Två olika företag har tidigare presenterat vars sin värmekamera i form av en tillsats för mobiler. Mu Optics ska fungera både på Apples mobiler och Androider medan Flir One är gjord för Iphone.

Men ingen av dem har ännu nått marknaden. Det har emellertid den nya konkurrerande Therm-App för Android från israeliska Opgal. Fast bara delvis. Just nu godkänns bara företagets professionella kunder som köpare men en lansering för allmänheten är på gång och tillhörande app finns redan nu för nedladdning. Vad priset för värmetillsatsen blir är emellertid ännu inte meddelat.

När Therm-App monterats och anslutits till Androidmobilen via usb kan den användas som konventionell värmekamera där olika färger visar temperaturskillnader som exempelvis kan användas för att hitta värme- och vattenläckor i bostaden. Men den kan även användas som mörkerkamera och visar då bilder och videor i gråskala.

Videoresolutionen är 384 x 288 bildpunkter vilket enligt tillverkaren normalt bara erbjuds i professionella värmekameror.

Till skillnad mot de två tidigare mobilvärmekamerorna har Therm-App utbytbara objektiv; 6,8 mm respektive 19 mm.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/JMVwY4MJGds?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Värmekamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer