Världens vackraste satellit

2009-03-18 13:09  

Goce har kallats världens vackraste satellit. Igår skickades den iväg från en rysk rymdbas. Satelliten ska samla data som kan ge kunskap om de globala klimatförändringarna.

Goce liknar inte andra satelliter som ofta är fula lådor med en massa utstickande osymmetriska konstruktioner.

Satelliten ser mer ut som ett aerodynamiskt utformat långsträckt pilhuvud.

–Det här är den vackraste satelliten som någonsin byggts, och det är av goda skäl, säger forskaren Reiner Rummel, från Technical University i München, som varit med om att planera Goces vetenskapliga program till BBC.

Anledningen till designen är nämligen inte att den ska vara estetiskt tilltalande. Syftet är istället att ge en extremt stabil bana. Satelliten får inte störas av det motstånd som atmosfärens yttre lager erbjuder på 263 kilometers höjd där omloppsbanan ligger.

Det beror på att de viktigaste instrumenten ombord är mycket känsliga för rörelse. Det handlar om accellerometrar som ska användas för att mäta skiftningar i jordens gravitation.

Noggrannheten i gravitationsmätningarna är 1 milligal.

Vad det innebär förklarar Rune Florberhagen från den europeiska rymdorganisationen ESA för BBC.

-Föreställ dig en snöflinga, som väger bråkdelen av ett gram, sakta fallande ner på däcket till en supertanker. Accellerationen som fartyget påverkas av från snöflingan är jämförbar med våra instrument.

Satellitens namn Goce står för ”Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer”. Den är utvecklad av ESA för att öka vår kunskap och förståelse av jordsystemets processer och utveckling.

Genom mätningar av jordens gravitationsfält ska forskarna få information om hur värmen och massan i oceanerna förflyttar sig. Det kommer att ge mycket bättre kunskap om havsströmmar och kunna användas för att bygga bättre modeller för att förutspå klimatet, skriver ESA i ett pressmeddelande.

Goce ska även kartlägga densitetsvariationer i jordskorpan vilket kan ge ökad kunskap om de processer som ger upphov till naturkatastrofer.

Efter flera års förseningar var det planerat att satelliten skulle skjutas upp redan i september 2008 från den ryska rymdbasen Plesetsk. Men problem med uppskjutningssystemet gjorde att Rockotraketen med Goce ombord gick till väders först 17 mars i år.

Enligt ESA gick allt som det skulle och nu ska Goce trimmas in fram till slutet av sommaren då de vetenskapliga mätningarna tar sin början.

Jan Melin

Mer om: Goce ESA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer