Världens skarpaste inspektionskamera

2012-11-27 15:22  
Kameran är en del i en övervakningsutrustning för automatisk inspektion av bland annat tillverkningslinor. Foto: Diginfo och Technos

Den här kameran kan detektera 0,05 mm stora rörliga föremål på två meters avstånd.

Det japanska företaget Technos har lanserat en övervakningsenhet där kameran kan registrera objekt i rörelse som mäter 0,05 mm på två meters avstånd med ett synfält på 1,4 meter. Det gör att systemet har världens högsta precision när det gäller visuell inspektion, skriver Diginfo.

Systemet heter Super 5000K 7K och är främst avsett för automatisk besiktning i fabriker som tillverkar exempelvis stål, elektronik, bilar och bildskärmar.

I en video från Diginfo sägs att kamerans konstruktion är inspirerad av det mänskliga ögat men har en precision som är 100 gånger större. I ett övervakningssystem sägs kameran ha 1 000 gånger bättre precision än en konventionell ccd-kamera.

Sådana kameror har enligt en företrädare för Technos svårt att upptäcka färgvariationer medan deras kamera gör detta på liknande sätt som ett öga.

Enligt företaget har omkring 240 bolag på Tokyobörsens huvudlista behov av en inspektionsutrustning med den precision som den nya kameran erbjuder.

Målsättningen är att kunna sälja omkring tio enheter per år där en utrustning kostar mellan motsvarande 1,5 och 5 miljoner kronor.

Video från Diginfo

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/9LOI96v1G7o?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer