Världens minsta mikrofon är svensk

2014-10-06 15:23  

Forskare vid Lunds universitet har utvecklat en mikrofon som består av en enda molekyl.

Världens minsta mikrofon har konstruerats av Yuxi Tian vid Lunds universitet tillsammans med kollegor från Nederländerna, skriver New Scientist.

Den består av en molekyl av dibenzoterrylene som bäddats in i en antracenkristall. När ljudvågar träffar molekylen börjar den vibrera vilket förändrar frekvensen på det ljus som absorberas.

Genom att belysa kristallen med laser och notera förändringarna i absorptionsfrekvensen kan forskarna då "lyssna" på det ljud som kristallen fångar in.

En begränsning i mikrofonens funktion är att den bara kan användas vid mycket låga temperaturer då störningar från varm luft kan överbelasta molekylen.

Målsättningen för forskarna är bland annat att utveckla ultrakänsliga "akustiska mikroskop" för att mäta små rörelser i kemiska eller nanotekniska system.

Jan Melin

Mer om: Mikrofon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer