Världens minsta 3g-modul

2014-09-30 12:15  
Den nya kretsen är främst avsedd för produkter i "prylarnas internet". Foto: U-blox

En 26 mm lång 3g-modul ska öppna nätet för småprylar.

Schweiziska U-blox säger sig ha världens minsta 3g-modul i sitt sortiment.

Den heter SARA-U260, är 16 x 26 mm stor och har nyligen certifierats av amerikanska telekomföretaget AT&T, skriver U-blox på sin webbplats.

Målgruppen är främst företag som vill bygga in mobil datakommunikation i sina produkter. Exempelvis de som formar "prylarnas internet".

Enligt analysföretaget IDC finns det idag 1,6 miljarder produkter som inte är telefoner men som ändå utnyttjar mobilnäten för kommunikation. Om fyra år beräknas det antalet ha stigit till åtta miljarder, skriver IT World.

Många av de prylarna kommer att utnyttja 3g-näten då de är väl utbyggda runt om på jorden och datahastigheten räcker ofta till för sådana applikationer. Dessutom är en 3g-krets billigare att tillverka och mer energisnål än kretsar för modernare nät.

Den nya kretsen från U-blox kan även koppla över till 2g-nät när bara sådana finns på plats. Den har dessutom stöd får Assisted GPS där det satellitbaserade navigeringssystemet tar hjälp av mobilnät för att bli mer effektivt.

SARA-U260 är också utrustad med tekniken Cell Locate som använder mobilnätet för positionering inomhus när gps-satelliternas signaler inte når fram.

Jan Melin

Mer om: 3G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer