Världens läckraste ekvation?

2004-11-04 15:11  

För många är matematiska formler en plåga, för andra en skönhetsupplevelse. Här är ekvationerna som läsarna av tidskriften Physics World Magazine röstade fram som skönast av dem alla.

Eulers formel uttrycker sambandet mellan exponentialfunktionen och de trigonometriska funktionerna. Den innehåller nio olika grundläggande begrepp inom matematiken.
En vacker formel eller ekvation kan antingen vara så grundläggande och till synes självklar att den just därför har sin intellektuella skönhet. Eller, den kan vara en brygga mellan olika discipliner och bli den förlösande faktorn för vetenskapens fortskridande.

Den kan också, som Eulers geniala formel, inbegripa rekordmånga fundamentala matematiska grundbegrepp.

Bland snyggingarna på denna sida kommer många ur kvantfysiken. Men här finns också några av de mest fundamentala matematiska upptäckterna från historiens gryning, som godingarna 1+1=2 och Pythagoras sats. Andra har historisk tyngd, som principen för minsta verkan vilken på sin tid sågs som ett bevis för Guds existens.

Upphovsmännen till de vackra formlerna på vår lista är alla män, och dessutom numera döda. Här finns inte en enda kvinna. Varför inte det? När kommer nästa generation matematiska uttryck som ska charma historien? Och vad tycker Ny Tekniks läsare?

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer