Världens ensammaste groda Romeo har hittat sin Julia

2019-01-16 10:51  

Länge såg det ut att vara kört för den utrotningshotade grodarten Telmatobius yuracare. Men nu finns det hopp, då amfibievärldens Romeo och Julia är ihopmatchade.

I tio år har man försökt hitta en partner till Sehuencas-grodan Romeo, utan framgång. Så sent som förra året tilldelades han till och med en dejtingprofil, i ett försök att rädda den utrotningshotade grodarten.

När Romeo fångades in i det vilda 2008 visste forskarna att läget var kritiskt för arten, bara inte hur kritiskt. Det senaste decenniet har miljögruppen Global Wildlife Conservation gjort så gott det kunnat för att hitta någon annan groda av samma art.

Nu är lyckans dag här för Romeo och miljögruppen. Uthålligheten har betalat sig – hans Julia är hittad, skriver organisationen. Djupt inne i den bolivianska molnskogen fanns hon, och med henne ytterligare fyra grodor av samma art. Totalt tre hanar och två honor.

Läs mer: Den var världens största fågel – och den åt hästar

Forskare på Naturhistoriska museet i Bolivia kommer nu att försöka föda upp den utrotningshotade amfibien i fångenskap, innan den återigen kan släppas ut i det vilda. Den mest energiska grodan av de nyss infångade, alltså Juliet, kommer att placeras i Romeos akvarium.

– Hon är mycket stark och simmar mycket snabbt. Hon ser bra ut och är hälsosam, säger Teresa Camacho Badani, chef för herpetologi på museet och forskaren som upptäckte grodorna.

Forskaren säger också att motsatser lockar, Romeo har en helt annan personlighet än Julia, lite mer blygsam av sig. Så de hoppas att det här är en utmärkt matchning.

Nu är det upp till bevis för Romeo, som under alla år i ensamhet gett ifrån sig sitt parningsläte för att locka till sig en hona.

Om det är hoppfullt för den här amfibien så nåddes vi nyligen av det mer ledsamma beskedet: Trädsnäckan George har dött. I och med det är hela hans art utdöd.

Viktor Krylmark

Mer om: Utrotningshot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer