Populärteknik

Världens äldsta dna funnet i mammuttand

Mammuttanden låg begravd i sibirisk permafrost i 1,2 miljoner år innan en rysk paleontolog hittade den på 1970-talet. Först 40 år senare fanns tekniken för att ta fram dna ur tanden. Foto: Anette Gärdeklint Sylla/TT

Över en miljon år gammalt dna har lett forskare längre bak i tiden än någonsin förut. Där fann de en ny mammutsort och kunskap om hur arter anpassar sig när omvärlden förändras.

2017 satte Love Dalén och forskarkollegorna en tandläkarborr i 1,2 miljoner år gamla mammuttänder som legat begravda i sibirisk permafrost, för att få fram dna. Efter så lång tid återstår ytterst lite dna i vävnaden. Enorma datorer har pusslat ihop miljarder delar för att få fram det dna som fanns i den förhistoriska mammutens arvsmassa.

Till slut kunde forskarna konstatera att de funnit en ny mammutsort, enligt en studie från Stockholms universitet (SU) som publicerats i tidskriften Nature. Den har fått namnet Krestovka-mammuten. Tidigare har man bara känt till att en sort, stäppmammuten, levt i Sibirien.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här