Vargmumie från istiden hittad i Kanada

2018-09-17 15:32  
Foto: Government of Yukon/TT

En extremt välbevarad vargmumie från istiden har upptäckts i Yukon i norra Kanada.

Vargen, en valp, dog för över 50.000 år sedan, och har legat frystorkad i permafrosten sedan dess.

På samma plats hittades också en mumie av en renkalv, också den i gott skick, men bara partiellt bevarad.

Läs mer: Uråldrig sibirisk människostaty äldre än pyramider

Liknande fynd av istida djur har gjorts tidigare i såväl Yukon som Alaska och nordöstra Sibirien. Men då har det rört sig om mammutar, vildhästar och bisonoxar. Detta är första gången någon har hittat en varg i samma tillstånd – tidigare har man bara funnit rester efter djurens skelett.

Pälsen och huden har bevarats, liksom muskelvävnaderna. Huvudet och tassarna ser nästan ut som om de tillhör ett levande djur.

Forskarna avser nu att analysera valpens dna för att finna ut hur den är besläktad med nutida vargar. Förhoppningen är också att få svar på hur den dog, vad den ätit och om den var frisk eller sjuk.

Läs mer: 500-årigt skepp hittat i Køge

Vargvalpen och renkalven levde i Yukon under en period då klimatet var mycket kallt och torrt. Kombinationen av kyla och torka bidrog sannolikt till att djuren bevarades så väl efter att de dött.

Mer om: Arkeologi Djurliv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer