Varför inte elda upp snön?

2014-02-11 15:02  

Ett sätt att slippa jobbig snöröjning är att sätta fyr på flingorna och låta dem smälta.

I USA använder man hundra år gamla gasbrännare för att hålla järnvägsväxlarna isfria. Idén bakom den tekniken har alltså visat sig vara livskraftig. En annan uppfinning från den här tiden bygger även den på öppna lågor som smälter snö. Som tur är fick den ingen allmän spridning.

I januarinumret från 1925 av tidskriften Science and Invention som gavs ut mellan 1913 och 1929 presenteras "The Snow Burner" redan på omslaget. Bläddrar man fram några sidor hittar man uppfinnaren Harry Hales beskrivning av konstruktionen som eliminerar tung och trist snöröjning, skriver Gizmodo som letat fram tidskriften och skannat in några sidor som presenteras på deras sajt.

"Snöbrännaren" består av en hjulförsedd dragvagn som sprider ut kalciumkarbid på snön. I kontakt med snön bildas en brännbar gas som efter antändning elegant smälter undan snön.

Men Harry Hales är noga med att utfärda säkerhetsföreskrifter. Brännaren bör inte användas i närheten av buskage, träd eller hus och den får under inga omständigheter köras om det är risk för vindbyar.

Den som inte räds detta kan med hjälp av illustrationerna i tidskriften sätta igång med att bygga sin egen snöplogsdödare.

Jan Melin

Mer om: Snöröjning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer