Populärteknik

Varats mysterier

Stephen Hawking på besök i Stockholm sensommaren 2003. Foto: Kaianders Sempler

Hur uppstod egentligen världen, och framför allt varför? Det frågar sig den rullstolsburne engelske stjärnkosmologen Stephen Hawking i en ny bok.

Publicerad

Enligt boshongofolket i centrala Afrika fanns i begynnelsen endast mörker, vatten och den store guden Bumba. En dag när Bumba hade ont i magen kräktes han upp solen. Med tiden fick solens strålar en del av vattnet att torka upp så att marken framträdde. Men Bumba hade fortfarande problem med sin mage och kräktes lite till. Först kom månen och stjärnorna, sedan leoparden, krokodilen, sköldpaddan och slutligen människan.

Mayafolket i Mexiko och Guatemala var inte sämre på att berätta om hur skapelsen gick till. Enligt dem var skaparen olycklig för att ingen fanns som kunde prisa honom. Därför skapade han jorden, bergen, träden och djuren. Men djuren kunde ju inte tala, så han beslöt sig för att skapa människor också. Först gjorde han dem av lera och jord, men då kom det bara meningslöst pladder från dem. Han smulade sönder dem och gjorde nya av trä. Tyvärr blev de dumma och klumpiga. Han beslöt sig för att göra sig av med dem också, men en del av dem lyckades smita in i skogen och gömma sig. Det är de som numera är apor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här