Vår äldsta släkting funnen

2011-03-29 09:50  

Vad som anses vara det närmaste man kan komma till anmodern till alla jordens djur lever i blodet hos en tropisk snigel. Det är en liten parasit vid namn capsaspora owczarzaki.

En dag för ungefär 800 miljoner år sedan inträffade något som för alltid skulle förändra livsbetingelserna på jorden. Då uppstod det första djuret – en organism som levde på att glupskt äta andra levande organismer.

Därifrån härstammar sedan allt som kryper, krälar, simmar, och flyger. Det första djuret var mycket litet, det var encelligt, och påminde närmast om en tentakelförsedd amöba. Men det behövde inte vara större för att kunna smaska på mattorna av mikroorganismer som vid det laget hade dominerat haven i mer än två miljarder år.

Varför en så enastående artrikedom av allt mer komplexa djur sedan snart utvecklades är ett mysterium. Vad var det som gjorde att encelliga småkryp utvecklades till mångcelliga djur, vissa bestående av uppåt tusen miljarder celler som valt att leva kollektivt?

I dag anser man att det finns minst sju miljoner olika djurarter på jorden. Det är genom analys av genmassan hos olika organismer som forskarna allt bättre kunnat sortera in levande organismer i släkten och utvecklingslinjer.

Läs mer om det första djuret här.

Kaianders Sempler

Mer om: Liv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer