Vad kan vara svartare än svart?

2010-12-06 11:35  
Chefsforskare John Hagoplan inspekterar det nya materialet till höger om en provbit målad med svart färg. Foto: Chris Gunn/NASA

Nasa har utvecklat ett material som är tio gånger svartare än den svartaste färgen. Det kan bli en hjälp i letandet efter planeter i andra solsystem.

En totalt svart yta reflekterar inget inkommande ljus. Någon färg med den egenskapen existerar inte.

Men nu har Nasa i alla fall utvecklat ett material som är tio gånger svartare än den färg som rymdorganisationen normalt använder, enligt ett pressmeddelande.

Syftet är att ”måla” höljen till olika kameror, teleskop och instrument som används i rymden. Bland annat de som används för att studera exoplaneter. Alltså planeter i banor kring avlägsna stjärnor.

Anledningen till att man vill ha en så svart färg som möjligt är att minska det reflekterade ljus som stör mätinstrumenten. Det nya materialet absorberar så mycket som 99,5 procent av infallande ljus.

Färgen som normalt används heter Z306, men är inte tillräckligt svart. Omkring 40 procent av den data som fångas in av rymdkameror är oanvändbar på grund av ”ljusföroreningar”.

I det nya svarta materialet absorberas det infallande ljuset mellan tunna nanorör av kol som bygger upp materialet och är placerade bredvid varandra ungefär som i en ryamatta. Men nanorören är omkring tio tusen gånger tunnare än ett hårstrå.

För några år sedan presenterade amerikanska Rensselaer Polytechnic Institute ett liknande nästan helt svart material. Men vid sidan av att vara svart måste Nasas material även motstå de krävande förhållanden som rymden erbjuder.

 

Jan Melin

Mer om: Nasa Svart

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer