Utsikten bara en illusion

2014-02-05 13:24  
Fönstret är en bildskärm som visar videor från kameror i fartygets för eller akter. Foto: Royal Caribbean

Ett kryssningsfartyg erbjuder hytter där stora bildskärmar ger illusionen av en balkong med havsutsikt.

På de lyxiga kryssningsfartygen är hytter med stora fönster eller balkong mycket dyrare än de övriga. Men nu ska passagerare ombord på Navigator of the Seas luras att tro att även budgethytterna erbjuder havsutsikt, skriver rederiet Royal Caribbean i ett pressmeddelande.

i 81 av hytterna har bildskärmar som mäter 80 tum och går från golv till tak satts upp på väggen. De är anslutna till två vidvinkliga videokameror som placerats vid fartygets för och akter. Vilken av vyerna man vill se väljs med en fjärrkontroll som även reglerar volymen på havsbruset.

Efter konsultationer med experter insåg rederiet att det krävdes en minimal tidsfördröjning i signaleringen från kamerorna till bildskärmarna. En allt för stor skillnad mellan båtens verkliga krängningar och de som upplevs via skärmen kan nämligen ge illamående. Därför fick tekniker från Harvard och MIT utveckla en extra snabb fiberoptisk förbindelse, skriver Engadget.

Premiärseglatsen med de virtuella balkongerna startar första veckan i februari när Navigator of the Seas kastar loss från hamnen i Galveston i Texas.

Ursprungligen utvecklades tekniken för det kommande fartyget Quantum of the Seas där samtliga 373 hytter utan fönster förses med de nya bildskärmarna. Men i samband med en totalrenovering av Navigator of the Seas blev det fartyget först med den nya tekniken.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/dsQVOXQWElE?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt