Utseendet avslöjar intelligensen

2014-04-30 14:19  
Skillnader i utseende är avgörande för hur en människas intelligens bedöms från ett foto. Foto: Plos One

Forskare hävdar att man kan bedöma människors IQ från deras utseende. Men det gäller bara för män.

Försökspersoner som fått titta på foton av människors ansikten kunde med ganska stor träffsäkerhet bedöma deras intelligens. Eller mer korrekt vilket resultat de fått i en standardiserad IQ-test.

Det visar försök i Tjeckien där forskare lät 85 försökspersoner granska foton av 40 män och 40 kvinnor vars IQ mätts.

Men det var bara männens IQ som kunde bedömas av deras utseende. När det gällde kvinnoporträtten hittade forskarna ingen korrelation mellan den uppskattade intelligensen och den verkliga, skriver forskarna i rapporten "Perceived Intelligence Is Associated with Measured Intelligence in Men but Not Women".

Forskarna hade en hypotes om att det var olika mätbara detaljer i ansiktet som näsans storlek och ögonens placering som gav information om intelligensen. Visserligen visade det sig att personer med ett smalt ansikte och en utdragen näsa bedömdes ha en högre intelligens än dem med lite bredare kinder och liten näsa. Men forskarna kom fram till att det ändå inte var det som gjorde att försökspersonerna kunde bedöma intelligensen så bra.

Så forskarna är fortfarande osäkra på vad det är i utseendet som avspeglar intelligensen. De har heller inget svar på varför männens, men inte kvinnornas IQ kunde avläsas i ansiktet.

En hypotes är att det beror på den så kallade haloeffekten som innebär att man efter att ha bedömt en persons egenskaper eller prestationer låter det avgöra hur man bedömer personen i andra avseenden. När det gäller kvinnor skriver forskarna att de oftare än män bedöms efter hur attraktiva de är.

I studien visade det sig också att ju mer attraktiv en kvinna var på sitt foto desto högre bedömdes hennes intelligens vara. Men en sådan koppling mellan utseende och uppmätt IQ-värde kunde inte forskarna påvisa.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer