Utforska jorden för några tusenlappar

2011-01-31 10:46  

Två brittiska studenter ville filma jorden från rymden. Så de byggde en hemmagjord farkost som de skickade iväg upp i stratosfären. Projektet kostade inte mer än 3 500 kronor.

Den 17 december släppte Alex Baker och Chris Rose iväg en heliumfylld ballong med två små videokameror och en GPS-tracker från Ashborne i mellersta England.

Farkosten flög i två timmar och femtio minuter innan den landade på ett fält i Strethall, 160 kilometer söderut.

Videon från resan visar hur ballongen skickas iväg i gryningen, snabbt stiger ovanför molnen och till slut filmar jorden från nästan fyra mils höjd.

Normalt studerar doktoranderna Alex Baker och Chris Rose mekanik vid Sheffield University. Båda är intresserade av rymden – och att bygga billiga konstruktioner.

- Målet var genomföra flygningen så billigt som möjligt och sedan visa våra erfarenheter och resultatet för så många som möjligt, säger Chris Rose.

Kamerorna och GPS-enheten placerades i en låda av cellplast, som sedan isolerades med hjälp av industritejp. För att utrustningen skulle klara temperaturer på -30 °C till -40 °C i stratosfären lade konstruktörerna också in en värmepåse.

Totalt kostade all utrustning cirka 3 500 kronor.

Efter att ballongen svällt till flera gånger sin ursprungliga storlek sprack den och föll ner mot jorden. En liten fallskärm bromsade nedfarten och GPS-trackern skickade ut information om det exakta läget.

- Med tanke på den låga budgeten blev flygningen mycket lyckad, säger Chris Rose.

Jonas Hållén

Mer om: Ballongfärd Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer