USB-kontakten som ersätter alla gamla

2014-04-03 13:29  
Den nya kontakten USB Typ C ska användas i kabelns båda ändar. Foto: USB Implementers Forum/Foxconn

I en ny version av USB ersätts alla de gamla kontakterna med en enhetlig kontakt som dessutom inte kan vändas fel.

Nu har USB Implementers Forum, USB-IF, visat hur hur den kommande kontakten för USB Typ C ser ut. Med måtten 8,3 x 2,5 mm är den mindre än dagens vanliga Standard-A men något större än Micro-USB Typ C som är vanlig i mobiltelefoner.

Tanken är att den nya kontakten som är avsedd för USB 3.1 ska kunna ersätta alla tidigare kontakter. Den kan dessutom inte vändas fel och ska användas i båda ändar av en kabel. Dessutom ger den ifrån sig ett klickljud när den kopplats in på rätt sätt.

Specifikationen ska vara helt klar i juli 2014 och de första produkterna ska finnas på marknaden i slutet av året, skriver Cnet.

Med USB 3.1 erbjuds datahastigheter på upp till tio gigabit/s vilket är dubbelt så snabbt som kontakterna för USB 3.0 erbjuder.

Då de nya kablarna inte passar för dagens kontakter ska USB-IF utveckla kablar som kan koppla ihop existerande produkter med nya apparater försedda med Typ C-kontakten, skriver PC World.

Jan Melin

Mer om: USB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer