USA visar upp sin elkanon

2015-01-26 11:39  
Projektilernas mynningshastighet på två km/s ger dem en så hög rörelseenergi att de blir effektiva utan att vara laddade med högexplosivt sprängmedel. Foto: US Navy

För första gången ska den amerikanska marinens eldrivna kanon visas för allmänheten.

Den amerikanska krigsmakten testade den första elkanonen för tio år sedan och förra året släpptes en video där kanonen visades upp. Nu ska tekniken för första gången demonstreras för allmänheten vid Naval Future Force Science and Technology Expo i Washington 4 februari, skriver den amerikanska flottan i ett pressmeddelande.

I kanonen av typ EM Railgun finns två parallella längsgående strömförande skenor som alstrar det magnetfält som skjuter iväg projektilerna.

De har en mynningshastighet som är sex gånger högre än ljudhastigheten och en räckvidd på 200 km. Den höga hastigheten ger skotten en mycket stor rörelseenergi vilket gör att den får stor sprängverkan i ett mål utan att vara laddade med högexplosiv last. En annan fördel är att kostnaderna för systemet är mycket lägre än för motsvarande missilvapen.

Nästa år planerar flottan att testa kanonen ombord på ett fartyg och armén tillsammans med BAE Systems ska utveckla en elkanon för markbaserade stridsfordon.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer