USA vill köpa fler ryska raketmotorer

2015-01-20 13:48  
Första steget i Atlas V-raketerna drivs av den ryska RD-180-motorn Foto: Lockheed Martin

Ryska raketmotortillverkaren Energia och amerikanska United Launch Alliance diskuterar leveranser av ytterligare 30 raketmotorer till USA.

Chefen för Energia, Vladimir Solntsev, säger i en rysk tv-kanal att Energia och ULA diskuterar leveranser av ytterligare 30 raketmotorer av typen RD-180 för att säkerställa driften för de amerikanska Atlas-5-raketerna.

Enligt ett tidigare kontrakt ska 24 motorer levereras till 2018. De samtal som förs nu gäller alltså leveranser av ytterligare 30 motorer. Leveransen av dessa vill ULA ha så snart som möjligt.

Enligt nyhetstjänsten Ria Novosti är Vladimir Solntsev mycket nöjd med det amerikanska samarbetet. Han refererade till den ömsesidiga förståelsen kring frågor som rör rymdstationen ISS liksom expeditioner till olika planeter.

Från både rysk och amerikansk finns en stor förståelse för varandra och grupperna arbetar tätt för att förbereda nya kontrakt.

I samband med västs sanktioner mot Ryssland har amerikanska politiker krävt att USA tar fram egna raketmotorer i stället för att köpa rysk utrustning. Lockheed Martin började köpa RD-180-motorer till sin Atlas 3 -raket år 2000. ULA har sedan fortsatt att köpa motorn till Atlas 5-raketerna.

Håkan Abrahamson

Mer om: Raketmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer