USA satsar på maglevtåg

2015-11-10 13:03  
Hastighetsrekordet för det japanska magnetsvävande tåget är 603 km/h. Foto: JR Tokai

En 64 km lång bana för magnetsvävande tåg planeras i USA

USA:s transportdepartement satsar motsvarande 240 miljoner kronor på en förstudie av en snabbtågslinje mellan Washington och Marylands största stad Baltimore, skriver delstatens guvernör på sin sajt.

Banan ska trafikeras av magnetsvävande så kallade maglevtåg som kan nå farter över 600 km/h. Då kan restiden på den 64 km långa sträckan mellan de båda städerna komma ner till omkring 15 minuter.

Projektet drivs av den privata organisationen The Northeast Maglev i ett nära samarbete med japanska järnvägstjänstemän som backas upp av den japanska regeringen som vill satsa motsvarande flera tiotals miljarder kronor i projektet som totalt beräknas kosta 85 miljarder kronor.

Pengarna från den amerikanska regeringen ska främst gå till planering, tekniska undersökningar, miljögranskning, säkerhetsbedömningar och analys av tillståndskraven.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer