USA och Japan i försvarspakt mot hypersoniska vapen

2022-01-07 08:12  
En elektromagnetisk railgun som tidigare utvecklades av den amerikanska marinkåren. Projektet är numera nedlagt. Foto: US Navy

USA och Japan är redo att underteckna två försvarspakter, efter att ländernas utrikesministrar och försvarsministrar hållit ett virtuellt möte.

De båda länderna ska bland annat skriva under ett avtal om att utveckla och forska kring försvarstekniker, bland annat för att bemöta hotet om hypersoniska vapen.

USA, Kina, Ryssland och Nordkorea håller alla på att ta fram hypersoniska robotar, som är betydligt snabbare och rörligare än ballistiska robotar vilket gör dem svårare för ett robotsförsvarssystem att upptäcka och oskadliggöra.

Läs mer: Spinlaunch har testat acceleratorn som ska slunga upp satelliter

Enligt Nikkei fokuserar Japan för närvarande på så kallade railguns, ett vapen som skjuter i väg projektiler med hjälp av elektromagnetism. USA skrotade enligt military.com sina planer på ett railgunsystem så sent som i somras.

Det andra avtalet handlar om att dela på kostnaden för den amerikanska militära närvaron i Japan, vilket ledde till en svårlöst knut mellan Japan och USA under Trumpstyret.

USA har 55 000 soldater i Japan, inklusive sjöstridskrafter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer