USA fortsätter köpa ryska raketmotorer

2014-11-12 15:35  
Start med Atlas V. Foto: ULA

United Launch Alliance ska fortsätta att köpa den ryska raketmotorn RD-180 till sina Atlasraketer i flera år till.

Det meddelar tillverkaren av raketmotorerna, företaget Energomash till nyhetstjänsten Ria Novosti. Redan i våras antyddes från rysk sida i diskussionen om sanktioner mot Ryssland i samband med Ukrainakrisen, att Ryssland skulle upphöra med leveranser av raketmotorer till ULA så länge dessa användes för att skicka upp amerikanska militära satelliter.

Från amerikansk sida aktualiserades frågan i helgen när ULAs vd Tory Bruno i media berättade att företaget försöker hitta andra leverantörer av första steget i Atlasraketerna. Men han förtydligade att ULA kommer att köpa RD-180-motorer under åtskilliga år framöver.

Raketmotorn RD-180 togs fram i slutet av 1990-talet och är en direkt uppföljare till motorn RD-170, som utvecklades under sovjetperioden. USA har använt RD-180 i Atlasraketer sedan år 2000.

Håkan Abrahamson

Mer om: Raketmotor Atlas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer