Urgammal madrass upphittad

2011-12-13 23:00  

Redan för 77 000 år sedan ville våra förfäder och förmödrar ligga mjukt när de sov. Enligt tidskriften Science har forskare hittat de hittills äldsta lämningarna av madrasser i en klippgrotta i Sydafrika.

Madrasserna, eller kanske snarare sovmattorna, var tillverkade av gräs och andra växter. Bland annat ingick blad från växter tillhörande släktet Cryptocarya, som ingår i familjen lagerväxter. Flera Cryptocarya-arter har traditionellt använts som medicinalväxter. Enligt forskarlaget kan deras doftämnen ha haft en viss insektsrepellerande effekt.

Vid fyndplatsen, klippgrottan Sibudu, förekommer madrassresterna som tunna skikt i kulturlager från 77 000 till 38 000 år tillbaka. För ungefär 73 000 sedan har invånarna bränt sina madrasser med jämna mellanrum och ersatt dem med nya. Förmodligen som ett sätt att hålla efter insekter och andra skadegörare eller kanske bara för att bli av med skräp och smuts. Alla vet ju hur skönt det är att sova på rena lakan.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt