Upptäckten: ”Det närmaste vi kommer en verklig drake”

2021-08-17 13:02  

Efter att ha analyserat fossiler har forskare hittat en ny art av flygödla som en gång i tiden flugit och fångat fisk i vad som i dag är Australien. Med ett spjutformat huvud och sju meter mellan vingspetsarna är arten det största flygande djur som någonsin levt på kontinenten.

Arten har fått det latinska namnet Thapunngaka shawi och nyheten kommer från forskare vid University of Queenslands ”dinosaurielabb”. De har analyserat fossiler och kommit fram till att det handlar om en art som tidigare inte beskrivits vetenskapligt. Fossilerna hittades i ett stenbrott nära staden Richmond i nordöstra delen av landet 2011.

– Med sin spjutliknande mun är Thapunngaka shawi det närmaste vi kommer en verklig drake. Den kastade sin skugga över darrande små dinosaurier som inte hörde något förrän det var för sent, säger Tim Richards, forskare vid University of Queensland, till universitets hemsida.

Läs mer: Babylonierna var först med tillämpad geometri

Snabb och smidig flygare

Bara skallen var drygt en meter stor och var utrustad med drygt 40 tänder, anpassade för att fånga den fisk som levde i det hav som då utgjorde stora delar av vad som i dag är Queensland. Med ett relativt ihåligt skelett var den en snabb och smidig flygare. Den tros ha levt under äldre kritaperiod, för mellan 145 miljoner och 100 miljoner år sedan.

Namnet Thapunngaka shawi kommer från språket Wanamara eller Ngawun, som tidigare talades av de lokala urinvånarna. Thapun betyder spjut och ngaka betyder mun, medan shawi kommer från Len Shaw, som var den som upptäckte fossilen. Något direktöversatt betyder alltså det latinska namnet ungefär Shaws spjutmun.

Läs mer: Rullskridskornas tekniska resa: ”Ett attentat mot velocipeden” 

Inte en dinosaurie – men lik en

Thapunngaka shawi är den tredje flygödlan som upptäckts i Australien. Flygödlor kategoriseras tillsammans med krokodildjur i gruppen arkosaurier, och är alltså inte dinosaurier, även om de är lika varandra.

Forskningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Vertebrate Paleontology.

Henning Eklund

Mer om: Forskning Fossil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer