Populärteknik

Uppgifter: Tiktok kan flytta till London

Vita huset har sagt att Tiktok riskerar att kunna användas som spionverktyg av Kinas regim, och Donald Trump har hotat med ett totalförbud. Foto: Anjum Naveed/AP/TT

Microsoft vill fortfarande köpa delar av Tiktok. Samtidigt kommer uppgifter om att Tiktoks kinesiska ägare Bytedance ska flytta till London – ett grepp som kan komplicera förhandlingsspelet kring den globalt populära videoappen.

Publicerad

"Efter ett samtal mellan Microsofts vd Satya Nadella och president Donald Trump är Microsoft berett att fortsätta diskussioner om ett köp av Tiktok i USA", meddelar det amerikanska företaget.

Utspelet kommer sedan Trump i helgen hotat med att förbjuda appen i USA, och att Microsoft då ryktats ha fått kalla fötter om ett köp.

"Planerar ett högkvarter i London

Enligt Microsofts uppgifter ska förhandlingarna röra Tiktoks verksamhet i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Även vad gäller övriga världen har Bytedance tidigare öppnat för en försäljning i form av en börsnotering, men hur detta påverkas av Microsoft-samtalen är oklart.

Brittiska The Sun rapporterar att Bytedance, som nu är baserat i Peking, planerar ett högkvarter i London. Det skulle i och för sig distansera företaget från den kinesiska diktaturen. Men om Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar emot bolaget med öppna armar riskerar en sådan affär ändå att komplicera relationen med USA:s ledning, skriver The Sun.

De två ledarna har tidigare varit oense om en annan kinesisk bjässe, Huawei. Farhågorna är ungefär desamma i båda fallen – att företagen står den kinesiska regimen så nära att deras mjuk- och hårdvaror kan fungera som spioneriverktyg.

En av världens populäraste appar

I fallet Huawei löstes oenigheten när Storbritannien följde USA:s exempel och införde hårda restriktioner för vilken it-utrustning företaget får sälja och installera i landet.

Åtminstone för Appletelefoner är Tiktok världens populäraste app och används flitigt av hundratals miljoner människor, däribland många barn och unga i Sverige.