Uppgift: välja rätt teknik

2008-04-01 23:00  

Var fjärde utvecklingsingenjör i Sverige jobbar på Ericsson. Företagets FoU-chef Håkan Eriksson har halverat utvecklingstiden sedan 2006, och satsar nu på att ta fram rätt produkter snabbt.

* Ericsson har över 19 300 FoU-anställda och en FoU-budget på 30-31 miljarder kronor i år. Vad gör du om dagarna?

- Min viktigaste uppgift är att se till att vi gör rätt teknikval, och att vi ligger i framkanten av de teknikvalen. Min andra uppgift är att effektivisera FoU-arbetet.

* Lägger du lika mycket tid på båda uppgifterna?

- Nej. Merparten, 70-80 procent, använder jag till teknikvalen. Jag jobbade hårt med effektiviseringsfrågorna åren 2003-2006. Men numera sker mycket av det jobbet ute på utvecklingsenheterna.

* Ett av de viktigaste teknikvalen på senare tid är att ni helt ratat den trådlösa tekniken wimax. Hur svårt var det beslutet?

- Vi fattade det beslutet för två år sedan. Utifrån mitt perspektiv som FoU-chef var det inte svårt. Vi hade forskat, analyserat och räknat på alternativen.

- Det var nog tuffare för dem som även måste ta det affärsmässiga ansvaret. Då vill man nog gärna gardera sig.

* Vilka teknikval funderar du över nu?

- Nya radioaccesser som turbo-3g, wimax, och LTE kommer ju bara vart femte till vart tionde år. Andra teknikval är inte lika tydliga.

- Intressant just nu är att det dyker upp flera olika operativsystem för mobiltelefonerna. Google kom med sitt Android, som är mer linux-baserat. Och sedan tidigare finns det ju java-baserade lösningar och en rad andra varianter.

* Och hur påverkar de teknikalternativen Ericsson?

- Vi behöver nog inte benhårt välja någon lösning. Men vi måste se till att det branschen väljer stöds av mobilnätet och fungerar hela vägen ända från kärnnätet ut till terminalerna. Det innebär alltså även ett stöd från Ericsson Mobile Platform, som designar mobilernas inre.

* Och det gör inte Googles Android?

- Google har tagit fram Android för att allting som Google gör ska fungera i den mobila världen. Men det är ju inte säkert att Google tänker på att det också ska fungera lika bra i alla världens mobilnät. Så vår uppgift är att se till att det blir bra kvalitet och säkerhet i mobilnäten oavsett vilka operativsystem som kommer användas.

* Vilket operativsystem vinner? Googles Android, Nokias och Sony Ericssons Symbian, Microsofts Windows Mobile eller något annat?

- Det är för tidigt att säga. Jag tycker i grunden att alla initiativ är bra som underlättar att allt man kan göra på internet också fungerar i den mobila världen. Men man måste ju naturligtvis även väga in hur olika lösningar kan komma att påverka hela affärsmodellen.

- Sedan vet jag inte om just Googles Android kommer att vinna, eller om det blir något annat. Det troligaste är väl att det blir flera som fungerar samtidigt.

* Ni har halverat tiden för produktutveckling sedan 2006 och nått den ambitionen ett år tidigare än plan. Vad är nästa mål?

- Bara för att man är snabb är det ju inte säkert att man tar fram rätt sak. Nästa steg är därför att angripa hela processen från kundkrav till leverans för att ta fram rätt produkt snabbt.

* Varför inte börja med att göra rätt produkt?

- Nej, en förutsättning för att göra rätt sak är att man är snabb, därför började vi med att ta ner ledtiden.

- Tänk dig ett företag som tar två år på sig att ta fram en ny kollektion kläder. Då måste man ju redan i dag, våren 2008, börja designa kläderna för sommaren 2010. Och även om företaget skulle ha tillgång till de mest avancerade analysmetoderna för att förutspå sommarmodet 2010, så är det inte säkert att man träffar rätt. Och då får man inga kläder sålda oavsett om kläderna är världens mest väldesignade. Men kostnaden för designen (FoU) är redan tagen.

- Det är alltså bättre att först lära sig ta fram kollektionen på fyra månader i stället för på två år. På samma sätt är det för oss. Med snabbare produktutvecklingstid ökar chansen att ta fram en produkt som marknaden vill ha.

Mer om: FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer