Uppblåsbart torn reser sig två mil upp i luften

2015-08-13 14:19  
Plattformen på tornets topp ska bland annat användas för raketuppskjutningar. Foto: Thoth Technology

Ett kanadensiskt företag vill bygga ett två mil högt torn för raketsuppskjutningar.

Som ett alternativ till så kallade rymdhissar har det kanadensiska rymdföretaget Thoth Technology föreslagit ett 20 km högt torn i en konstruktion som nyligen fått patent i USA med nummer 9085897, skriver företaget på sin webbplats.

Utgångspunkten är att göra uppskjutningar av rymdfarkoster mycket billigare då en stor del av raketbränslet krävs för den första biten upp mot rymden.

På toppen av tornet finns en 230 meter bred plattform varifrån raketerna ska lyfta. Enligt Thoth Technology kan man då minska bränsleåtgången med 30 procent.

Det mest spektakulära med tornet är att det är byggt av uppblåsbara sektioner som formar ett rör. Att lyfta upp last till tornets topp med vajrar är inte möjligt då de blir alldeles för tunga. I stället ska fordonsliknande hissar "klättra" upp på tornets in- eller utsida.

Vid sidan av att vara en uppskjutningsramp kan tornet även användas för vetenskaplig forskning, telekommunikation, turism och fjärranalys.

Jan Melin

Mer om: Rymdfart Rymdhiss

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer