Uber anställer Nasa-ingenjör till projekt med flygande bil

2017-02-07 14:24  
Familjen Jetson från tv-serien med samma namn, i sin flygande bil. Foto: IBL/Rex Features

Nasa-veteran ska få Ubers storslagna projekt att lyfta. Men flygande fordonsflottan är ännu långt borta.

Nasa-ingenjören Mark Moore publicerade redan år 2010 en rapport om möjligheterna till att skapa flygande elbilar som skulle kunna starta och landa som helikoptrar, men vara mindre. Hans arbete med VTOL-, (förkortning för vertical takeoff and landing) fordon, inspirerade Google-grundaren Larry Page till att grunda två startup-företag inom området: Zee Aero och Kitty Hawk. Det rapporterar Mashable.

Nu lämnar Moore Nasa för att gå över till Uber och arbetet med deras högtflygande planer på flygbilar, känt under namnet Uber Elevate. Företagets vision är inte att var och en ska ha en flygande bil parkerad på uppfarten, utan att den framtida passageraren ska kunna ta en vanlig Uber-bil till speciella stationer för flygande fordon. De ska finnas i närheten av bostadsområden och arbetsplaster. Flygturen skulle därefter sluta på en annan station i närheten av slutdestinationen.

För den typ av kortare arbetsresor som Uber tänker sig räcker det att fordonen har en räckvidd på mellan 50 och 100 miles. Mark Moore menar att de bör kunna laddas upp, åtminstone delvis, under av- och påstigning. Även om både lagar och teknik gör att drömmen om de flygande bilarna ännu är långt borta säger sig Moore vara övertygad om att det kommer att bli verklighet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer