Tyska elbussar laddas från gatan

2013-02-27 12:34  
Magnetfältet från slingor i vägen fångas upp i bussen och omvandlas till ström som laddar batterierna. Foto: Bombardier

Eldrivna stadsbussar i Tyskland ska ladda sina batterier trådlöst via nedgrävda magnetslingor vid hållplatserna.

Nu ska tekniken för att ladda elfordon med induktion via magnetslingor i vägen testas i Tyskland. Två bussar ska från och med i höst rulla omkring i Mannheim där batterierna fylls på trådlöst vid laddstationer placerade vid hållplatserna.

Tekniken som kallas Primove kommer från kanadensiska Bombardier och bakom projektet står även Karlsruher Institut für Technologie. Deras forskare ska bland annat undersöka hur infrastrukturen ska utformas och skaffa data för att kunna optimera batterierna och det dagliga handhavandet av systemet, skriver Bombardier i ett pressmeddelande.

Då batterierna laddas kontinuerligt under dagen behöver inte bussarna ställas av för laddning och batterierna kan vara ganska små vilket gör dem billiga och lätta.

Bombardier ska även testa sin teknik under vinterförhållanden i Kanada. Men  det försöket görs på speciella provbanor och inte i normal stadstrafik som i Tyskland.

Ett liknande projekt körs igång till sommaren i Sydkorea. Där grävs magnetslingorna ner längs hela vägbanan. Det gör att bussarnas batterier kan laddas i stort sett kontinuerligt och inte kräver stopp vid speciella laddstationer.

Video om tekniken

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/QffOR_iZso0?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer