Twitter larmar om jordbävningar

2015-10-08 14:56  
Efter en jorbävning genereras automatiskt en rapport byggd på information som kommit in via Twitter. Foto: USGS

Tweets kan vara det snabbaste verktyget för att upptäcka jordbävningar.

United States Geological Survey, USGS, använder framgångsrikt Twitter för att snabbt upptäcka jordbävningar runt om i världen.

Den amerikanska myndigheten som ansvarar för att spåra jordbävningar har omkring 2 000 sensorer till sin hjälp men de är främst utplacerade i USA vilket får till följd att det kan dröja innan rapporter kommer in från resten av världen.

Efter en granskning av informationsflödet på Twitter kunde USGS konstatera att det snabbt dök upp tweets om pågående jordbävningar. Ibland snabbare än vad deras egna instrument kunde visa, även när jordskalven inträffade i USA, skriver Twitter i sin blogg.

Ett exempel är skalvet i Napa som inträffade 2014. 29 sekunder efter att det startat hade USGS fått in en rapport via Twitter.

Därför har myndigheten konstruerat ett verktyg uppbyggt kring Twitters fria API som sammanställer tweets om jordbävningar. I det finns algoritmer som automatiskt sorterar bort rapporter om jordbävningar som inte har något användbart informationsinnehåll. Men när ett visst antal tweets med relevanta uppgifter kommit in aktiveras ett automatiskt larm.

USGS kan till och med få en uppfattning om skalvens magnitud via sitt verktyg. I Mexico finns två olika ord för jordbävningar beroende av dess styrka. Efter ett skalv i landet kunde USGS då göra en bedömning av storleken genom att granska vilka av de två orden som var mest frekventa.

Twitter kan även vara till hjälp för att upptäcka falsklarm. Om myndighetens egna instrument indikerar ett skalv i ett tättbebyggt område utan att det rapporteras via Twitter har förmodligen inget skalv inträffat.

Jan Melin

Mer om: Twitter Jordskalv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer