Tvätta kläderna med plastkulor

2014-02-26 13:13  
Plastkulorna resnar bort smutsen och tvättvattnet behöver bara vara 20 grader Celsius. Foto: Xeros

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>I en ny tvättmaskin är det små kulor av plast som avlägsnar klädernas smuts vilket sparar både energi och vatten.

För sex år sedan presenterade det brittiska företaget Xeros en ny metod för att tvätta kläder där små kulor av plast reducerade el-, vatten- och tvättmedelsförbrukningen rejält. Informationen om processen var sparsam men förhoppningen var att en kommersiell produkt skulle finnas 2009.

Det lyckade inte men nu finns maskinen och testas av en handfull tvättinrättningar och en idrottsklubb. På sin webbplats skriver Xeros att företaget nu även börjar sälja en maskin för kommersiell användning i Storbritannien och Nordamerika och att en hushållsmaskin ska lanseras inom kort.

I en behållare under tvättcylindern finns små kulor av plast eller nylon. Efter påfyllning av några deciliter vatten och en liten mängd tvättmedel startar processen där kulorna rensar bort smutsen från kläderna. Temperaturen som krävs är bara 20 grader Celsius varför uppvärmningskostnaden blir minimal.

Andra fördelar med den nya tvättmetoden är att vita och kulörta kläder kan blandas samtidigt som den ringa vattenmängden gör att tvätten nästan är torr när den tas ur maskinen.

Ett av många konstruktionsproblem som krävde sin lösning var hur de risgrynsstora plastkulorna skulle separeras från kläderna när tvätten var klar. Men det säger sig Xeros ha lyckats med. Enligt Physics Today hittas kvarvarande plastkulor bara en gång per hundra tvättar hos en tvättinrättning i USA som provar de nya maskinerna.

De återvinningsbara plastkulorna som används sägs räcka för 100 tvättar innan de behöver bytas ut.

Vattenförbrukningen anges vara 72 procent lägre än vid vanlig tvätt samtidigt som elförbrukningen nästan halveras.

<iframe src="//player.vimeo.com/video/47511099" width="468" height="263" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Tvättmaskin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer