Två veckors resa i månbil

2009-09-18 10:58  

Två astronauter har genomfört en två veckor lång resa med månbilen LER. Visserligen på jorden, men i månliknande miljö.

I Arizonas öken är markförhållandena snarlika de som gäller på månen. Här har två personer tillbringat två veckor i den månbil som Nasa utvecklar för de tänkta bemannade månfärderna som ska inledas 2020.

Farkosten LER, Lunar Electric Rover, väger 4 ton och drivs av två elmotorer via tolv hjul. Den klarar stigningar på 30 grader och kliver över meterhöga hinder. Kabinen skyddar mot solstormar. Den kan monteras av, och då kan drivsektionen användas för att transportera skrymmande föremål.

Jämfört med den månbil som de första astronauterna hade med sig för 40 år sedan, med en räckvidd på 10 km, kan LER röra sig över 240 km från rymdbasen.

Tvåveckorstestet bedöms som lyckat och bidrar till finslipningen av tekniken. Huruvida det verkligen blir några bemannade månfärder 2020 är idag inte så säkert som under Bushadministrationens regeringsperiod. Allt fler undersökningar den senaste tiden visar att USA inte har råd att skicka människor till månen om dryga tio år. Än mindre realistiskt bedöms möjligheten till bemannade färder till planeten Mars.

Håkan Abrahamson

Mer om: Nasa Månfärd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer