Tronskifte på pengalistan – Bill Gates åter etta

2019-10-25 08:23  
Jeff Bezos och Bill Gates. Foto: TT

Ett kursras och en skilsmässa gör att Jeff Bezos får se sig petad från tronen som världens rikaste. I stället toppas listan av dess länge ohotade etta, Bill Gates.

Amazons aktier såldes av i raskt takt under torsdagseftermiddagen efter att bolaget släppte sin rapport för det tredje kvartalet. För första gången på två år redovisade bolaget minskade intäkter, den här gången på 26 procent, skriver Forbes.

De negativa siffrorna fick Jeff Bezos förmögenhet att krympa till 103,9 miljarder amerikanska dollar – knappt två miljarder mindre än Microsoftgrundaren Bill Gates. Makskiftet sker ett år efter att Gates blev passerad av just Bezos på förmögenhetslistan. Innan dess hade Gates prenumererat på förstaplatsen i nästan ett kvartssekel.

Skiftet tillskrivs dock inte bara torsdagens kursfall. Nyligen övertogs en fjärdedel av Jeff Bezos ägarandel i bolaget av exfrun MacKenzie Bezos som en del av deras skilsmässa. Exfrun är enligt Forbes god för 32,7 miljarder dollar och därmed en av världens 20 rikaste personer.

Läs mer: 5 böcker Bill Gates tycker du ska läsa i sommar

Den dubba förlusten för Jeff Bezos har dock inte fått bolaget att slå av på investeringstakten. I samband med att kvartalsrapporten presenterades på torsdagen tillkännagav Amazon satsningar på ytterligare 1,5 miljarder dollar för att inom kort nå målet om 24 timmars leverans för sina premiumkunder.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer