Trodde mumien var tom – nu kan den ge forskarna ny information

2018-03-27 17:16  
Fyndet av mumierester i Australien ger möjlighet att undersöka kvarlevorna på ett annat sätt än när man undersöker intakta mumier, som på arkivbilden, som i möjligast mån lämnas orörda. Foto: Ben Curtis / AP Photo / TT

I 150 år fanns den 2.500 år gamla egyptiska kistan på universitetet i Sydney i Australien. En rad forskare har genom åren klassificerat den som tom – men förra året lyfte någon på locket och fann rester av en mumie.

Fyndet ger forskarna en mycket ovanlig möjlighet att utföra tester på mumieresterna. Intakta mumier lämnas oftast orörda och har därför ett begränsat vetenskapligt värde.

– Vi kan ställa ingående frågor som benresterna kan ge svar på om matvanor, sjukdomar och personens livsstil – hur de levde och dog, säger Jamie Fraser, kurator på Nicholson Museum vid universitetet.

Enligt hieroglyfer på kistan var det en kvinna vid namn Mer-Neith-is-es som begravdes någon gång kring år 600 före Kristus. Forskarnas teori är att hon var prästinna i den lejonhövdade gudinnan Sekhmets tempel.

Mer om: Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer