Tredje gången gillt? Nasa har spikat ny premiärtur för sin jätteraket

2022-10-13 10:55  

Efter två inställda starter hoppas Nasa äntligen kunna skjuta upp Space Launch System, och därmed inleda månuppdraget Artemis 1.

Både budgeten och tidsplanen har spruckit flera gånger om. De två planerade uppskjutningarna av Artemis 1 i augusti och september ställdes in efter motorproblem och bränsleläckage.  

Men nu är ett nytt datum satt. Om allt går enligt plan ska jätteraketen Space Launch System och rymdkapseln Orion inleda sin premiärtur under kvällen den 14 november svensk tid. 

Läs mer: Framgång för Dart-uppdraget – Nasa fick asteroiden ur kurs

Rymduppdraget ska pågå under 42 dagar. Foto: Johan Hallnäs/TT

Ett av Artemisprogrammets mål är att genomföra en bemannad expedition till månen för första gången sedan Apollo 17-uppdraget 1972.  
Artemis 1 är det första steget på resan. Det är ett obemannat, sex veckor långt uppdrag som bland annat går ut på att testa Orions värmesköld i omloppsbana runt månen.  

2024 ska Artemis 2 göra en bemannad färd utan att landa på månen, och år 2025 eller 2026 är det till sist dags för Artemis 3 som ska ta en mänsklig besättning till månens yta.

Simon Campanello

Mer om: Rymden Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer