Trattar ger effektivare solceller

2015-03-02 13:11  
Kiseltrattarna koncentrerar ljuset som faller mot solcellen där ljusabsorptionen kan ökas med 65 procent. Foto: Max Planck Institute

Inspirerade av det mänskliga ögat har forskare ökat ljusabsorptionen i solceller.

När ljus leds in mot en solcell via cylindrar av nanorör koncentreras strålningen vilket gör att mer ljus kan absorberas. Men nu har forskare vid Max Planck Institute och Helmholtz-Zentrum i Tyskland utvecklat en metod där trattar av kisel gör samma sak men med bättre resultat. Hittills har de lyckats öka absorptionen av solljus med 65 procent i en solcell, skriver Phys.org.

En nackdel med cylindrar av nanorör är att de stör varandra när de packas tätt. Med trattarna är det tvärtom, de stärker ljuskoncentrationen när de placeras nära varandra.

Enligt forskarna kan den nya metoden enkelt integreras i konventionell halvledartillverkning.

Inspirationen till den nya metoden har hämtats från det mänskliga ögats centralgrop som är en fördjupning i gula fläcken på näthinnan och platsen för ögats detaljseende.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt