Transistorsedlar ska stoppa falskmyntarna

2011-02-28 14:23  
Det guldfärgade mönstret är organiska transistorer tryckta på en sedel. Foto: Hagen Klauk, Max Planck Institute of Solid State Research

Tyska forskare har utvecklat transistorer som kan tryckas på sedlar. Det kan bli slutet för falska sedlar.

Runt om i världen cirkulerar enorma mängder falska sedlar. Många av dem är så kallade superdollar som är så skickligt tillverkade att de är mycket svåra att avslöja.

Flera försök pågår med att baka in passiva rfid-taggar i sedlar vars id-nummer då kan visa om sedeln är äkta.

För att ytterligare öka säkerheten vill man gärna ha aktiv elektronik i sedlarna. Nu har tyska forskare vid Max Planck Institute of Solid State Research lyckats utveckla organiska transistorer som de kan trycka på sedlar, skriver Discovery News.

Forskningsprojektet är inte direkt inriktat på just sedlar utan handlar om en generell metod för att tillverka organiska tunnfilmstransistorer som kan fästas på exempelvis papper.

Att de testade sedlar var ett resultat av att de ville prova sin teknik på olika ”okonventionella” material.

– Nu får andra forskare som kretstillverkare och mekanikingenjörer utveckla fungerande system för fjärrstyrda elektronikkretsar för sedlar, säger forskaren hagen Klauk från Max Planck Institute, till Discovery.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer