Trädsnäckan George har dött – och med honom hela hans art

2019-01-09 12:45  
Den nu framlidne snigeln George. Foto: David Sischo / Hawaii DLNR

Hawaiiska trädsnäckan George har ätit sin sista trädsvamp. Han dog på nyårsdagen och med det hela hans art.

14 år blev han, trädsnäckan George. På nyårsdagen for han till de sälla jaktmarkerna, meddelar Hawaii Department of Land and Natural Resources (DLNR) enligt Science Alert. Och då kan ju tyckas att en liten ryggradslös varelses hädangång inte är en så stor sak. Men då ska vi ha med i beräkningarna att han var den sista av sin art av trädsnäcka, Achatinella apexfulva, och att utrotningen är ännu ett oroande tecken för ett allt mer snigelfattigt Hawaii.

George föddes upp i fångenskap och växte upp i ett labb, där fokus var på just att få arten att överleva. Från början hade han sällskap av 9 andra sniglar.

”Några snigelbarn föddes, men efter en rad dödsfall av okänd anledning återstod bara en ensam individ inom Achatinella apexfulva – och det var George” meddelar DLNR via ett Facebookinlägg.

Läs mer: Experter: Livet på jorden starkt hotat

Enligt National Geographic fanns det platser på Hawaii där upp emot 10 000 sniglar kunde hittas på bara en enda dag. De små ryggradslösa djuren uppfyllde viktiga syften på ön, som att äta trädsvamp och hjälpa växtämnen att sönderdelas. Vilket kan ha skyddat träd från olika sjukdomar.

Början till slutet för denna artrikedom inleddes 1955, då rovsnigeln Euglandina rosea inplanterades på ön för att försöka få kontroll på en annan invasiv snigelart. Det gick inte enligt plan. Rovsnigeln festade inte bara på den tänkta populationen, utan även de inhemska sniglarna.

Av den anledningen har forskarna börjat föda upp sniglar i laboratorium för att sedan släppa ut dem i det fria. Som tanken var med George.

Angelica Söderberg

Mer om: Sniglar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer