Trådlös kommunikation utan batterier

2013-08-15 13:38  
Prototyper för den nya tekniken kan kommunicera på avstånd upp till 0,7 meter. Foto: University of Washington

Nu finns apparater för trådlös kommunikation som hämtar energin direkt från luften.

"Internet of Things" beskriver en framtid där i stort sett varenda pryl kan kommunicera via nätet. För att kunna realisera det ska exempelvis nästa generation mobilnät, 5g, kunna hantera 500 miljarder uppkopplade prylar.

Nu har forskare vid University of Washington presenterat en teknik som gör att vissa av dessa prylar vare sig kräver batterier eller anslutning till ett elnät. De hämtar energin direkt ur luften som är fylld av radiovågor som kan "skördas" och omvandlas till den elektrisk energi som behövs för driften.

I tekniken som kallas "Ambient Backscatter" används radiovågor från TV-sändare för både drift och kommunikation där radiovågorna moduleras med den information som ska överföras mellan de batterilösa apparaterna.

De prototyper som forskarna byggt kan kommunicera på avstånd upp till 0,7 meter med datahastigheten en kilobit/s när TV-sändaren finns på avstånd på upp till omkring tio km.

Prototyperna som byggts är i kreditkortsformat men forskarna utvecklar nu sin teknik för att såväl krympa storleken som att öka bandbredd och räckvidd.

Ett framtida användningsområde för tekniken är att bygga små helt underhållsfria sensorer som får "evigt" liv när inte batterier behöver laddas eller bytas ut.

"Smarta sensorer kan exempelvis byggas in permanent i en bro och sända varningar när en spricka detekteras", skriver University of Washington på sin sajt.

Tekniken bör även kunna användas i en mobiltelefon som då kan skicka ett förprogrammerat sms när batteriet dött, skriver Phys.org.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/gX9cbxLSOkE?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt