Titta! - bilden svävar i luften

2009-04-07 23:00  

Skärmbilden svävar på en armlängds avstånd, framför glasögonen.<br></br> Nu ska BAE Systems Hägglunds prova dem i sina stridsvagnar.

- Problemet är känt sedan länge men ingen har presenterat en bra lösning. Det handlar om att skapa en omvärldsuppfattning i bepansrade fordon, säger Anders Mannelqvist, till nyligen projektledare för utveckling vid BAE Systems Hägglunds.

Omvärldsuppfattning innebär all möjlig typ av information - om fordonet, från sensorer, kartbilder, meddelanden med mera.

- Vi vet att vi ligger långt framme. Och det här är en del av det.

Han talar om glasögonen Interactive Glasses från det lilla Västeråsföretaget Penny. Hägglunds ska som Pennys första kund testa och vidareutveckla glasögonen under sex månader.

- Det är otroligt bra för oss. Nu kan vi anställa tre personer, säger Erik Lundström, grundare och vd för Penny.

Han för diskussioner om liknande avtal med ett tiotal företag i branscher som industri, hälso- och sjukvård, nationell säkerhetstjänst och mobilbranschen.

Det unika med glasögonen är att användaren ser en datorskärmbild, infälld i det vanliga synfältet, där viktig information kan presenteras, samtidigt som man ser omgivningen runt omkring.

Ett inbyggt gyro med så kallad mems-teknik låter användaren styra muspekaren med huvudrörelser. Och klicka gör man genom att bita ihop, vilket en tunn sensor mot kinden registrerar. Händerna är därför helt fria.

Bilden från en liten skärm i skalmen projiceras via optik och en halvgenomskinlig spegel, direkt på näthinnan.

Enligt Skellefteåföretaget Optronic, som tillverkar prototypserien åt Penny, har teknikvalet förkortat utvecklingstiden. Alternativet, som många företag utforskar, är så kallad diffraktiv optik, där man med fina gitterstrukturer i glasögonen böjer ljuset från en skärm så att ögat upplever en bild i synfältet.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer