Populärteknik

Till kamp mot klimatförnekarna

Anders Wijkman, före detta erupaparlamentariker. Foto: Kaianders Sempler
Johan Rockström, naturresursforskare. Foto: Kaianders Sempler
Ett diagram över jordens medeltemperatur de senaste tusen åren liknar en hockeyklubba – kurvan är i det närmaste rak fram till 1900-talet, då den böjer skarpt uppåt. Hockeykurvan kunde också illustrerat energiförbrukningen, atmosfärens CO2-halt, stålproduktionen och mycket annat.
Den stora förnekelsen av Anders Wijkman och Johan Rockström. Medströms 2011, 272 sidor, cirkapris 230 kronor.
Författarna Wijkman och Rockström. Foto: Kaianders Sempler

Tidigare europaparlamentarikern Anders Wijkman och naturresursforskaren Johan Rockström går till hårt angrepp mot klimatförnekarna i en ny bok.

Publicerad

Tänk så praktiskt det vore om vi i varje ögonblick kunde veta exakt hur det förhöll sig här i världen, och vad som är det rätta att göra i varje situation. Då skulle vi varken behöva riksdag eller regering. Inte heller skulle det behövas några forskare, för vi visste ju redan allt. Och alla präster, imamer och rabbiner skulle bli arbetslösa, för vem skulle längre ha behov av andlig ledning när alla visste hur de skulle bete sig?

Men så är det inte, och tur är väl kanske det. Som det nu är har vi behov av en mängd forskare, experter och institutioner för att försöka ta reda på fakta om vår omvärld och så bra som möjligt styra samhället i rätt riktning. Och det är inte det lättaste.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här