Tidigare Xbox-chef tveksam till nya PS5-handkontrollen

2020-04-20 10:51  

Att Sony nu har visat upp sin handkontroll till Playstation 5 räckte för att bygga entusiasm bland fansen. Men tidigare Xbox-chefen Albert Penello är inte superimponerad.

Sony har under året hittills varit oväntat tystlåtna kring sin kommande konsol Playstation 5, som släpps till julhandeln senare i år.

Konkurrenten Microsoft har gått en annan väg och redan visat upp kommande Series X.

Informationstörstande Playstation-fans har i och sig haft ett event att följa. Mark Cernys ”Deep dive”. Men det var inte särskilt mycket till publikfrieri. Ny Teknik liverapporterade från eventet. I rapporten skrev reporter Peter Ottsjö bland annat att ”Sony hade en hel del att berätta, det var bara inte riktigt det innehållet vi hade hoppats på”. Faktum är att Cerny i stort sett bara pratade om ssd-teknik, gpu och ljudteknik.

Sen gick det några veckor och plötsligt visade Sony upp något: handkontrollen Dualsense. En vit handkontroll med svarta detaljer. Den skiljer sig en hel del från tidigare Dualshock 4. Sony har frångått vibrationstekniken man hade med Dualshock och ersatt den med haptisk feedback. Syftet med det är att spelaren ska få mer detaljerade vibrationer. En annan kul grej är att triggerknapparna R2 och L2 är adaptiva. Man har också byggt in en mikrofon i kontrollen. För laddning har man gått över till usb-c.

Handkontrollen tycks ha väckt entusiasm i Playstation-leden. Men nu kommer en lite mer nyanserad röst in i debatten. Tidigare Xbox-chefen Albert Penello. I en tråd på Twitter skriver han av sig om nya Dualsense-kontrollen. Penello inleder med att skriva att han är väldigt förtjust i Stadia-kontrollen, han tycker att den är bekväm. Därför är han förvånad över att Sony snarare valt att närma sig en Xbox-kontroll i utformningen.

Men han är väldigt spänd på att få se konsolen nu, eftersom handkontrollens design tenderar att gå hand i hand med konsolens.

Vidare radar Penello upp lite kritik – och ställer några frågor. Att kontrollen, när den ligger ner, vilar på triggerknapparna, ser han som negativt. Han tror att spelare med större händer kan känna obehag i tumvalken. Det är kritiken. Frågorna: Fungerar kontrollen med vr? Fungerar den med ps4? Och mikrofonen ”är en bra idé”, men fungerar den i praktiken?

Rimliga synpunkter kan tyckas. Men vi ska komma ihåg att det hela bygger på antaganden. Penello har ännu inte testat handkontrollen utan utgår från vad han ser.

Viktor Krylmark

Mer om: Playstation 5

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer